מהם בדיוק חיידקי המעיים ולמה כל כך חשוב לשמור עליהם?
איך אפשר לשלוט על אוכלוסיית החיידקים הטובים ואיך אפשר להקטין את “הרעים”?
מגיל צעיר לימדו אותנו שיש קשר בין חיידקים למחלות, הפחידו אותנו שצריך להיזהר מחיידקים ולהרוג אותם ברגע שהם מופיעים. אבל לא תמיד כך המצב, ואת רוב החיידקים שגרים אצלנו בגוף דווקא נרצה לשמור.
המעי שלנו מכיל 39 טריליון מיקרואורגניזמים, רובם חיידקים ולקהילה הענקית הזאת יש השפעה עצומה על הבריאות שלנו, הפיזית והנפשית. על אף שהם בלתי נראים, הם קיימים בשפע בגופנו והם משפיעים על מערכת החיסון, על חילוף החומרים, על האיזון ההורמונלי, על המוח ואף על התבטאות הגנים.
אחד התפקידים העיקריים של חיידקי המעיים הוא עיכול המזון. הם עוזרים לפרק את המזון, לספק חומרים מזינים לתאי הגוף, והם משפיעים מאוד על ניקוי הפסולת מהגוף.
תפקיד חשוב נוסף של חיידקים אלו הוא הגנה מפני פתוגניים (חיידקים שגורמים למחלות) ולכן כאשר יש במעיים שלנו אוכלוסיות מגוונות של חיידקים טובים – הם יעזרו לנו להתגונן בפני מחלות שונות.
בנוסף – ככל שיהיו לנו יותר חיידקים טובים, הם יתפסו את המקום של החיידקים הרעים (הפתוגניים).
כולנו יודעים שהמוח שלנו משפיע על מערכת העיכול, אבל לאחרונה התגלה שגם מערכת העיכול יכולה להשפיע על המוח. לכן הם גם זכו לקבל את השם “המוח השני”.
בשנים האחרונות מחקרים רבים הראו שקיים קשר בין מגוון חיידקי המעיים לבריאות הנפש.
חוקרים מצאו קשר בין סוגי חיידקים מסוימים למצבי נפש כמו דיכאון וחרדה.
מצד שני גילו החוקרים שחיידקי המעיים שלנו יכולים לשפר את מצב הרוח שלנו, כיוון שהם יודעים לייצר מוליכים עצביים כמו סרוטונין ודופמין שמשפיעים על תחושת השמחה והאושר.
איך נשמור על חיידקי המעיים שלנו?
המפתח לשמירה על חיידקים רבים וטובים במעיים הוא בעיקר על ידי תזונה נכונה.
מזון עשיר בסיבים
הדבר הראשון ואולי החשוב מכולם הוא צריכת מזון עשיר בסיבים. מאחר וחיידקי המעיים שלנו ניזונים מסיבים – ככל שנאכל יותר ירקות ופירות, קטניות, דגנים, אגוזים וזרעים – נגדיל אוכלוסיות שונות של חיידקים טובים.
כלומר המזון שלנו הוא גם מזונם של המיקרואורגניזמים . אך לא כולם צורכים את אותו מזון.
כל בחירת תזונתית שנעשה תחזק קבוצה מסוימת של מיקרואורגניזמים ותחליש קבוצה אחרת.
אם נמנע לגמרי מקבוצת מזון כלשהי – המיקרואורגניזמים שחיים על מזון זה יגוועו ברעב וייכחדו. גם הטובים וגם הרעים.
לכן נרצה להאכיל את החיידקים הטובים במזון עתיר סיבים ומגוון, ומנגד נרצה להרעיב את החיידקים הרעים. מיד נבין איך.
הפחתת מזון מעובד
הדבר השני שעוזר ביצירת פלורת מעיים טובה הוא הגבלת צריכת סוכרים ומזון מעובד. אלה פוגעים בפלורת המעיים הטובה ומחזקים את אוכלוסיית החיידקים הרעים. כך שככל שנמעיט בצריכת מזון מעובד – בעצם נגרום להרעבה של החיידקים הרעים…
אנטיביוטיקה
דבר נוסף שפוגע בפלורת המעיים הוא שימוש באנטיביוטיקה.
האנטיביוטיקה לא מבחינה בין חיידקים טובים ורעים – ולכן הורגת את שתי האוכלוסיות…
ולכן כאשר יש צורך לקחת אנטיביוטיקה – ההמלצה היא להוסיף “חיידקים טובים”, פרוביוטיקה במקביל.
פרוביוטיקה ניתן לקחת בכדורים אבל תמיד עדיף לקבל אותם ממזון מותסס כמו כרוב כבוש.
לסיכום
חיידקי המעיים הם לא רק אויבים שיש להיזהר מהם, אלא גורמים מרכזיים בבריאותנו הכללית.
תפקידם בתהליכי עיכול, בשמירה על מערכת החיסון, ועל רמת האנרגיה והמצב הנפשי הוא בעל חשיבות עצומה. והכי משמח הוא שאנחנו לגמרי יכולים לשלוט בהם!