ששת האלמנטים לאושר

26/06/2022

אושר. מילה קטנה ובה עולם ומלואו. מי מאיתנו לא רוצה להיות מאושר? מי לא מאחל אושר לכל מקורביו ובכל ברכת יומולדת? בסופו של דבר כולנו רוצים להיות מאושרים והאושר הוא…

טלי פינקלשטיין

אישה רוכבת על אופניים בפארק.
Woman riding bicycle with her legs in the air

אושר. מילה קטנה ובה עולם ומלואו. מי מאיתנו לא רוצה להיות מאושר? מי לא מאחל אושר לכל מקורביו ובכל ברכת יומולדת? בסופו של דבר כולנו רוצים להיות מאושרים והאושר הוא מהות חיינו.

אבל מה זה אושר? מי מגדיר מה זה ומה דרוש כדי להיות מאושר? האם מה שנחשב אצלי לאושר ייחשב לכזה גם אצל האחר? האם אושר הוא בהכרח הצלחה? כסף? האם אפשר להיות מאושר ללא כסף? האם אדם מאושר לא חווה כאב? והאם כל פעולה שאנו עושים מכוונת לכך שבסופה נהיה מאושרים?

אישה רוכבת על אופניים עם סל.

במאמר זה נסקור את ששת האלמנטים ונבדוק: האם אנו מאושרים? אילו אלמנטים קיימים בחיינו יותר ואלו פחות? ומה אפשר לעשות כדי להעלות את רמת האושר שלנו?

האלמנט הראשון – רוחניות

לאו דווקא במובן הדתי של המילה, אלא בהקשר של מיינדפולנס ומשמעות. כל חוויה שאנו חווים יכולה להיות רוחנית אם רק נלמד לחיות את הכאן ועכשיו. ורצוי שנחווה חוויות עם משמעות.

מיינדפולנס היא מודעות קשובה. לכולנו יש את היכולת להפנות את הקשב שלנו למשהו שאנו עושים. אולם מסתבר שרק ב-50% מהזמן אנחנו חווים את הכאן ועכשיו. בשאר בזמן אנחנו חושבים על משהו שהיה או על משהו שיהיה. כך שלמעשה אנחנו מחמיצים מחצית מחוויות החיים.

המיינדפולנס משפיעה על התפקוד המוחי, על המבנה המוחי ועל התפקוד הנפשי שלנו ובצידה תועלת רבה, כמו שיפור הזיכרון ויכולת הלמידה, הפחתת לחץ ושיפור המערכת החיסונית.

אז איך נתרגל מיינדפולנס ביום יום?

נתחיל לשים לב היכן נמצא הקשב שלנו גם בפעולות פשוטות, כמו נסיעה ברכב. נחליט להפנות את תשומת הלב שלנו, את הקשב שלנו, לנסיעה, ולהשאיר אותה שם. נשים לב לנוף, לכבישים, לדרך. החוויה תהיה שונה ואולי תופתעו כמה דברים החמצתם בנסיעות העבר. ובטח לא תופתעו שהגעתם ליעד בלי ששמתם לב…

נחפש את הדבר שמכניס אותנו למצב תודעתי שבו אנו שוכחים את עצמנו. זה יכול להיות ריצה, יוגה, ציור, אפייה, קריאה, סריגה, ריקוד, נגינה ובעצם כל דבר שישקיט את המחשבות שלנו ויכניס אותנו לזרימה.

אישה צעירה עושה יוגה בפארק.

החלק השני של אלמנט הרוחניות הוא המשמעות.
כולנו מכירים אנשים שיש להם הכל – השכלה, חברים, כסף, משפחה – ועדיין הם לא מאושרים. אז מה הדבר הזה שחסר להם? לרוב – זהו החיפוש אחר משמעות.
ואכן מחקרים מצביעים על כך שהדבר המרכזי שמניע אותנו כבני אדם הוא משמעות. האושר הוא תוצאה נלווית.

אז מהי משמעות? הרצון לצאת מעצמנו ולהתחבר למשהו גדול מאיתנו, לתרום ולהטביע חותם מחוץ למעגל שלנו. להיות חלק ממשהו, מקהילה, מקבוצה.

בחיפושנו אחר משמעות חשוב שנפנים שהדרך לא תמיד תהיה קלה ושמחה. וייתכן ולא נחווה אושר ברגעים אלו. לעיתים החיפוש אחר משמעות ילווה במאמץ, אתגר, קושי וסבל. נאלץ לפתח יכולות כמו חוסן נפשי והתמדה, אבל בסופו של תהליך – עם המשמעות יגיע סיפוק עצום ואושר.

האלמנט השני – רווחה גופנית

רווחה גופנית כוללת בתוכה תזונה נכונה, שינה איכותית ופעילות גופנית.

תזונה. אדם שמח הוא אדם שבע. כולנו יודעים שאוכל מביא שמחה. המילה דיאטה קצת פחות… רק שרבים לא יודעים שהמילה דיאטה פרושה ביוונית “אורח חיים”, שזה כבר פחות מאיים. כמובן ששמירה על אורח חיים בריא ישפיע על בריאותנו ועל הגוף הפיזי שלנו וכתוצאה מכך גם על בריאותנו הנפשית.

שינה. יותר מ-7 שעות שינה בלילה יתרמו לעירנות המוח שלנו ויאפשרו לאמיגדלה (המרכז הרגשי של המוח) לעבד את הרגשות שלנו בצורה טובה יותר, כך שנגיב בצורה מאוזנת למצבים שונים במהלך היום. פחות מצבי רוח, פחות לחץ ועצבים. אושר, כבר אמרנו?!

אישה ישנה במיטה עם כריות לבנות.

פעילות גופנית. הספורט חשוב לטווח הארוך, תורם לבריאות הלב, לשמירה על המשקל, תורם לביטחון העצמי שלנו, לזיכרון שלנו (נמצא שאנשים שעוסקים בפעילות גופנית באופן קבוע מורידים את הסיכון לאלצהיימר ודמנציה ביותר מ-50%), תורם ליצירתיות, למערכות יחסים טובות יותר וכמובן מקנה בריאות טובה יותר ופחות תחלואה.

אבל לספורט יש גם יתרונות בטווח הקצר. כולנו מכירים את תחושת האופוריה אחרי ריצה, הליכה, שיעור אירובי או כל ספורט אחר, הגוף מלא אנרגיה והתחושה היא תחושת הצלחה. במהלך פעילות גופנית הגוף מפריש אנדורפינים כמו הדופמין והנוראדרנלין, שתורמים לנו לתחושת האושר, המרץ, המוטיבציה והריכוז. הם כמו כדור נגד דיכאון. ולאנשים עם הפרעת קשב – הפעילות הגופנית היא כמו נטילת ריטלין.

חפשו לכם את הפעילות הגופנית שמתאימה לכם, כזאת שגם תהנו ממנה.

האלמנט השלישי – האינטלקטואל

במרכזו עומדת הסקרנות. מחקר מעניין שיצא לאחרונה מראה שאנשים סקרנים, ששואלים הרבה ולומדים, חיים יותר. עוד נמצא שהסקרנות היא אחת מחמש תכונות האופי שמנבאות אושר.

כולנו נולדים כיצורים סקרנים. כולנו מכירים את הסקרנות הטבעית שיש לילדים צעירים בנוגע לכל דבר כמעט.
עם השנים אנחנו פחות שואלים שאלות ופחות מתעניינים.

חשוב לזכור שכשלומדים מרצון ולא מתוך הכרח, וכשלא מתנהלים על ידי פחד מכשלון במבחן, לומדים ליהנות מעצם הלמידה. ההרגשה היא של צמיחה, של התקדמות, כשבצידה סיפוק רגשי. אין כאן תחרות ביני לבין תלמידים אחרים. אין ציון בסוף אבל יש פרס.

האלמנט הרביעי – רווחה בינאישית

על פי אינסוף מחקרים שנעשו לאחרונה, המנבא מספר 1 של אושר הוא מערכות יחסים. זה, אגב, מסביר מדוע ישראל נחשבת לאחת מהמדינות המאושרות, על אף כל הבעיות שקיימות כאן.

אחד המחקרים הארוכים שנעשו (75 שנה, 724 צעירים, אוניברסיטת הרווארד) גילה שאנשים שנמצאים במערכות יחסים משמעותיות, אנשים שדבקים במשפחה, בחברים ובקהילה הם מאושרים יותר, בריאים יותר וחיים זמן רב יותר מאלה שפחות מחוברים ולא חווים מערכות יחסים מסוג זה.

ניתן לראות זאת כשבוחנים את אזורי ה-Blue Zone – אותם אזורים בהם אנשים חיים חיים מלאים עד לגיל 100. המשותף לכל אותם אזורים הוא שהאנשים באזורים אלה חיים חיי קהילה משמעותיים, חיים בקהילות תומכות עם עזרה הדדית ועם הרבה כבוד לזקני השבט.

קבוצת אנשים מכוסה כוסית ליד שולחן ארוחת ערב.

מהי מערכת יחסים משמעותית? מערכת יחסים אינטימית, תומכת. חברות בה אתם מרגישים מספיק בטחון לדבר על חייכם האישיים, לשתף ברגשות ולא רק לשוחח על מוסיקה או על ספורט.

האלמנט החמישי – רווחה רגשית

אדם מאושר הוא לא זה ששמח כל הזמן, אלא אדם שמרשה לעצמו לחוות קשת רחבה של רגשות. מותר להיות עצוב, מותר לקנא או לכעוס. לרגש שלילי יש תפקיד. הוא עוזר לנו לשרוד. אם לא היינו חשים פחד – לא היינו זזים אם מישהו היה מרים עלינו יד. אם לא היינו מקנאים – לא היינו יכולים לבדוק את עצמנו מול האחר. אם לא הייתי נפגעת ממילה שנאמרה לי – האחר לא היה יודע מה הגבולות שלי. כלומר רגשות שלילים הם חלק מאיתנו, ואם נלמד לחוות אותם נדע לשלוט על מה שקורה לנו ולא נפחד מהתמודדות עם מצבים קשים.

במקביל עלינו לטפח רגשות חיוביים, נעימים. הדרך הטובה לעשות זאת היא על ידי הכרת תודה. אדם שיודה בכל יום על הדברים הטובים בחייו, יעלה את רמת האושר שלו ואת הבריאות שלו.

האלמנט השישי והאחרון – יצירת הרגלים בריאים

דיברנו על רוחניות – תרגול מיינדפולנס ועל חיפוש משמעות. דיברנו על הרווחה הגופנית – שכוללת פעילות גופנית תזונה נכונה ושינה איכותית. דיברנו על סקרנות ולמידה, החשיבות הגדולה ביצירת מערכות יחסים משמעותיות ונגענו גם בחשיבות החוויה של רגשות שלילים לצד חיוביים.

עכשיו נשאלת השאלה – איך נטמיע את כל הטוב הזה?

לשם כך עלינו לתרגל וליצור לאט לאט הרגלים חדשים בריאים, ומנגד להפסיק בהדרגה הרגלים שלא מקדמים אותנו או שעושים לנו נזק.

יצירת הרגלים היא תורה שלמה. היא לוקחת זמן, דורשת סבלנות ותרגול תרגול תרגול. חשוב לא לנסות להטמיע ממחר את כל מה שהייתם רוצים לשנות. זה לא יעבוד ורק יתסכל ולבסוף לא יוטמע אף לא הרגל אחד קטן.

במקום זה – בחרו משהו אחד מהרשימה והתחילו איתו בקטן. וכדי שגם ההרגל האחד ייטמע – חשוב לפנות לו זמן מוגדר מראש ולנעוץ אותו ביומן.

לסיכום

קחו לכם כמה שעות לעצמכם ונסו למצוא את עצמכם בכל אחד מששת האלמנטים. האם אתם מרוצים מחיי החברה? האם אתם סקרנים לגבי נושא שמעניין אתכם? האם אתם מקדישים זמן לפעילות גופנית? למנוחה?

בסיום ההתבוננות בחרו לכם משהו אחד שעליו תרצו לעבוד וצרו הרגל אחד חדש. למשל אם החלטתם שהאלמנט החלש שלכם הוא תזונה נסו להטמיע הרגל קטן כמו לאכול 3 ארוחות ביום למשך שבוע.

אחרי שההרגל יוטמע חפשו הרגל נוסף. בתחום זה או בתחום אחר, למשל אם אתם לא מקדישים זמן ללמידה נסו להטמיע הרגל של 10 דקות קריאה לפני השינה.

אלו הרגלים קטנים אבל לאט לאט הם יצרו מהפכה בחייכם והדרך אל אושר אמיתי תהיה ברורה מתמיד.

פוסטים נוספים שיכולים לעניין אותך

לכל הפוסטים

  • אם אין לחם – תאכלו מחמצת

    טלי פינקלשטיין

    איך אנחנו אוהבים לחם.לחם זה האוכל הכי מנחם, מרגיע, סמל לקיום בכבוד, המקור העיקרי לתזונה באלפי השנים האחרונות וגם היום…

    freshly baked traditional bread
    22/05/2024
    כללי, תזונה
  • כוחם הבלתי נראה של חיידקי המעיים

    טלי פינקלשטיין

    מהם בדיוק חיידקי המעיים ולמה כל כך חשוב לשמור עליהם? איך אפשר לשלוט על אוכלוסיית החיידקים הטובים ואיך אפשר להקטין…

    זכוכית מגדלת חושפת חיידקים ווירוסים באיור מערכת העיכול האנושית.
    06/05/2024
    כללי, תזונה
  • אתם עגלת הקניות שלכם

    טלי פינקלשטיין

    עגלת הקניות שלכם קובעת את התזונה של המשפחה שלכם. חד וחלק.כולנו מכירים את הפרסומת – "סקר חדש מגלה - סל…

    אמא ובת קניות במכולת.
    11/12/2023
    כללי, תזונה