לתפוס את הסידן לפני שיברח

אוסטאופורוזיס, ירידה בצפיפות העצם, הינה מחלה המאופינת בירידה בחוזק העצם ובסיכון מוגבר לשברים. היא הסיבה השכיחה ביותר לשברים בגיל המבוגר אצל נשים לאחר הפסקת הווסת אבל לא פוסחת גם על גברים בגילאים מאוחרים. אז למה זה קורה? איך אפשר למנוע את המחלה? ולמה בעיקר נשים רזות הן אלה שיחלו באוסטאופורוזיס?

בנייה ופירוק העצם

כל עצם בגופנו נהרסת ונבנית מחדש כל הזמן. יש בגופנו תאים שאחראים על פירוק העצם הזקנה ויש תאים שאחראים על בניית עצם חדשה. בגילאים צעירים תהליך הבנייה גדול יותר מתהליך הפירוק, אולם מגיל 30-35 ואילך מספר התאים הבונים את העצם יורד ותהליך פירוק העצם גובר על תהליך הבנייה. יש לכך מספר סיבות, אחת מהן היא הירידה החדה ברמת הורמון האסטרוגן אצל נשים אחרי גיל המחזור, הורמון אשר משפיע על התרבות התאים הבונים. זאת הסיבה שאוסטאופורוזיס נחשבת למחלה של נשים בגילאים 50 ואילך. אך חשוב לזכור שגם גברים עלולים לחלות במחלה, אמנם הסיכוי משמעותית קטן יותר אך עדיין קיים.

החלשות סיבי הקולגן

סיבה נוספת למחלה- ככל שמתבגרים חלה ירידה בכמות סיבי הקולגן בעורנו. מתברר שקשרים שנוצרו בין סיבי הקולגן בצורה לא טובה, עקב חימצון או היקשרות לסוכר, החלישו את סיבי הקולגן והשפיעו לרעה על בריחת המינרלים מהעצמות ומכאן בריחת הסידן. זו הסיבה שרבים מחולי הסכרת חולים גם באוסטאופורוזיס.

עומס על השלד

אבל הגורם שהכי משפיע על חוזק העצמות ועל התרבות התאים הבונים – הוא העומס על השלד. ככל שיהיה עומס גדול יותר על השלד- העצמות תהיינה חזקות יותר. ולכן מי שנמצא בסיכון הגבוה ביותר לחלות באוסטאופורוזיס הן נשים רזות מעל גיל 50. נשים עם עודף משקל- כמעט ולא יחלו- כי המשקל העודף יוצר עומס על השלד שמחזק את העצמות. מאותה סיבה מחלה זו קשורה גם למחלת הישבנות של המאה ה21. גם חוסר הפעילות עקב ישיבה ממושכת במשרד, בבית מול הטלויזיה תעלה את הסיכון לחלות במחלה.

יד של אישה עם כאב עליה.

מה עושים?

לאוסטאופורוזיס אין סימנים מקדימים ולרב נגלה אותה או מבדיקה יעודית או חלילה עקב שבר. ולכן כדאי שנלמד מה לעשות כדי למנוע אותה.

פעילות גופנית

אז הבנו כבר שהאויב הגדול ביותר הינו עודף ישיבה וחסר בפעילות גופנית ועומס על השלד. כלומר יש חשיבות גדולה מאוד לפעילות גופנית קבועה, בעיקר בניית מסת שריר. נסו לעמוד במקום לשבת, עמידה על רגל אחת יוצרת עומס רב על האגן, בצעו תרגילים עם משקולות, עם רצועות, שאו את התינוק במנשא! כך תעמיסו משקל על השלד, צאו להליכות יומיות ובכלל הכניסו תנועה רבה לחייכם.

איזון הסוכר בדם

הזכרנו גם את האויב השני הלא הוא הסוכר. עודף סוכר יפגע בקשרים בין סיבי חלבון הקולגן מה שיגרום לזליגה של סידן מהעצמות. תזונה בריאה, עתירת ירקות ופירות, ללא מזונות תעשייתיים עשירים בסוכר- תאזן את רמת הסוכר שלנו בדם.

תזונה נכונה

מה עוד ניתן לעשות? תזונה עשירה בחלבונים חשובה לבניית קולגן. כך גם ויטמין C אותו ניתן למצוא בפירות וירקות כמו פלפל אדום, עגבניות, ירקות ירוקים, פרות הדר ובפירות שונים אחרים. על הדרך נהנה גם מעור בריא וזוהר יותר!

סידן

ומה עם הסידן? אז מסתבר שאספקת סידן חשובה בגילאים הצעירים, כאשר מסת העצמות נבנת. אולם בגילאים המאוחרים יותר החשיבות היא של התאים בוני העצם, ופחות “אבני הבניה” הלא הוא הסידן. ולגבי מוצרי חלב – אוסטאופרוזיס שכיחה יותר במדינות בהן צריכת החלב היא מהגבוהות בעולם ונדירה בארצות בהן החלב אינו חלק מהתפריט. ולכן את הסידן כדאי לקבל מירקות כמו ברוקולי, מאגוזים ושקדים, משומשום וקטניות, מוצרי סויה, שיבולת שועל וחיטה מלאה ואולי פחות ממוצרי חלב. ואם כבר צורכים מוצרי חלב אז שיהיו מחלב עיזים אורגני.

אם כך בואו נקדים תרופה למכה ונתחיל כבר בגיל צעיר לשמור על העצמות שלנו. תזונה נכונה, ספורט, עומס על השלד ובכלל תנועה – תביא אותנו לגיל הזקנה עם עצמות חזקות ושלמות.
שווה לא?

פוסטים נוספים שיכולים לעניין אותך