קמט חדש נולד. והנה עוד אחד. ועוד אחד.
מה גורם לעור שלנו להתקמט? למה זה קורה דווקא בגילאים מאוחרים? איך זה קשור לגיל המעבר או לתזונה שלנו?
הכל מתחיל ונגמר בחלבון הקולגן.
קולגן הוא חלבון המורכב מכמה חומצות אמינו. הוא נמצא בעיקר בעור, בעצמות, בגידים וברצועות של בני האדם ובעלי החיים. הוא בעצם כמו פיגומים לעור ולעצמות שלנו. הוא זה שמחזיק אותם יציבים.
את הקולגן אנחנו לא מקבלים ישירות מהמזון, אלא הגוף שלנו מייצר אותו מהרכיבים התזונתיים שאנו אוכלים, במיוחד ממזונות עשירים בחלבון כמו עוף, דגים וקטניות, בשילוב עם ויטמין סי וסיליקון. ולכן אין צורך לצרוך אותו כתוסף אם תזונה בריאה היא חלק מחיינו .
מה משפיע על ייצור הקולגן בגוף?
ראשית הגיל שלנו. ייצור הקולגן מתחיל לרדת באמצע שנות העשרים שלנו בכאחוז אחד בשנה ונשים מאבדות עד 30% מייצור הקולגן שלהן ב 5 השנים הראשונות של גיל המעבר.
הירידה בייצור הקולגן בגוף מובילה לעור מקומט, שרירים מוחלשים ורצועות וגידים נוקשים.
גורמים אחרים, כגון עישון, סטרס, גנטיקה, חשיפה לשמש ותזונה לקויה, משפיעים אף הם על האיכות ועל הקצב שבו אנו מאבדים קולגן.
מה קורה כשאנו אוכלים כל חלבון כולל חלבון הקולגן?
חלבון מורכב משרשרות של חומצות אמינו. כאשר אנו מעכלים מזונות חלבוניים, שרשראות אלו מתפרקות בקיבה לחומצות אמינו בודדות. (דמיינו שרשרת חרוזים שהתפרקה לחרוזים בודדים).
לאחר מכן הגוף לוקח את חומצות האמינו הבודדות הללו ומרכיב אותן מחדש לפי הצרכים שלו, ואז שולח אותן לאן שצריך. כלומר לא בטוח שחומצות האמינו יישלחו לעור כקולגן. יתכן והגוף ישתמש בו לבנייה של שריר. כלומר לנו אין שליטה לאן ילכו החלבונים שאנו אוכלים.
מהי תזונה התומכת בייצור קולגן?
ראינו שבמהלך גיל המעבר, ייצור הקולגן בגוף יורד, מה שמוביל לבעיות עור, נשירת שיער ובעיות מפרקים.
אמנם אין מזון שיכול להגביר ישירות את ייצור הקולגן, אבל תזונה בריאה ועשירה בחומרים מזינים מסוימים יכולה לסייע ולתמוך בייצור הקולגן בגוף.
המזונות שחשוב לצרוך כחלק מתזונה מאוזנת במהלך גיל המעבר:
חלבון: מזונות כמו עוף, הודו, דגים, ביצים ונתחי בקר רזים הם מקורות מצוינים לחלבון, הנחוץ לייצור קולגן.
החלבון מהטבע, כמו הקטניות למיניהן, גם הוא תורם לייצור הקולגן אם כי אינו זמין לגוף כמו המזון מהחי.
מזונות עשירים בוויטמין C: כמו פירות הדר, תותים, קיווי, ברוקולי ופלפלים.
מזונות עשירים בסיליקון: כמו יין, תמרים, בננות, אורז מלא, שעועית ירוקה, תרד, דגנים (חיטה, שעורה, כוסמין, שיפון ושיבולת שועל) והמקור העשיר ביותר בסיליקון – בירה לבנה! (רק לא להגזים, כן?!)
ירקות עלים כהים: מזונות כמו תרד, קייל וירקות עשירים בנוגדי חמצון שמגנים על העור מפני נזקים ומסייעים לייצור קולגן.
פירות יער: כגון אוכמניות, פטל וחמוציות, עשירים בנוגדי חמצון המסייעים בהגנה על העור ומעודדים ייצור קולגן.
אגוזים וזרעים: שקדים, אגוזי מלך, זרעי דלעת וזרעי צ’יה עשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 3, החיוניות לעור ושומרים על מפרקים בריאים.
אבוקדו: אבוקדו עשיר בשומנים בריאים, ויטמינים ומינרלים התומכים בעור ובשיער בריא.
תוספי קולגן – כן או לא?
יש הגיון לשימוש בקרם המכיל קולגן, כיוון שחלקו מפעפע לעור ומעניק לו לחות. עור לח הוא עור פחות מקומט.
כתוסף לבליעה, זה כבר נושא השנוי במחלוקת. על פניו על פי המדע אין בזה הגיון. כיוון שהקולגן הוא חלבון שמתפרק בקיבה לחומצות אמינו בודדות. כלומר אין זה משנה אם נבלע כמוסת קולגן או שנאכל עדשים או בשר. שניהם יתפקרו בקיבה ולא יגיעו כקולגן לדם.
אולם יש מחקרים שהראו שתוספי הקולגן אכן משפרים את מראה העור. לא ברור אם יש במחקרים אינטרסים גלויים או סמויים, אך קיימת טענה שהגוף זוכר מהיכן הגיעו אותן חומצות אמינו וזה עוזר לו להוביל אותם למקום הרצוי.
לסיום ולסיכום
בואו נהיה ריאליים לגבי ההזדקנות. שום תוסף ושום דיאטה לא ימנעו הזדקנות או יעזרו לנו להישאר צעירים.
כולנו נזדקן, כולל סימני ההזדקנות שיגיעו בסופו של דבר. למרבה הצער, קיים נרטיב מזיק סביב נשים והזדקנות שמעורר חוסר ביטחון ושולח אותנו לחפש את הגביע הקדוש של הנעורים.
אבל אנחנו מעל זה!!
וכמו שאומרים המבוגרים שביננו – כל קמט הרווחנו ביושר…